το θρυλικο ανθοδοχειο “Savoy” του αρχιτεκτονα Alvar Aalto




20150526


Εκπληκτικό δείγμα σκανδιναβικού design αποτελεί το θρυλικό, πολυχρηστικό ανθοδοχείο Savoy του Alvar Aalto (1898-1976), Φινλανδού αρχιτέκτονα και βιομηχανικού σχεδιαστή, τον οποίο θεωρούν “πατέρα του μοντερνισμού” στις σκανδιναβικές χώρες. 

Σχεδιασμένο το 1936, πραγματοποιεί την παρθενική του εμφάνιση στη Διεθνή Εμπορική Έκθεση του Παρισιού το 1937. Οφείλει το όνομά του στο ξενοδοχείο Savoy του Ελσίνκι, του οποίο την εκπόνηση της αρχιτεκτονικής μελέτης του εσωτερικού χώρου (που εκτός των άλλων αφορά στα έπιπλα, στα αντικείμενα και γενικότερα στο σύνολο του ξενοδοχειακού εξοπλισμού) είχε αναλάβει ο Aalto σε συνεργασία με την επίσης αρχιτεκτόνισσα σύζυγό του, Aino Marsio. 


Η αμοιβαδοειδής φόρμα του παραπέμπει απευθείας στο χαρτογραφημένο σχήμα ενός νορβηγικού φιόρδ. Αρχική πρόθεση του αρχιτέκτονα ήταν η δημιουργία ενός ανθοδοχείου Ikebana, προορισμένο να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά στην παραδοσιακή αυτή ιαπωνική τέχνη της ανθοδετικής.


Χειροποίητα δοχεία που επιμελώς κατασκευάζονται ακολουθώντας τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής (τεχνική του φυσήματος του γυαλιού και χρήση ξύλινων στο χέρι σκαλισμένων καλουπιών) μέχρι και σήμερα στην εταιρεία υάλου “iittala”, παρόλο που οι μέθοδοι παρασκευής και δημιουργίας γυάλινων αντικειμένων έχουν εξελιχθεί τεχνολογικά. 






Παράγεται σε διάφορες παραλλαγές, μεγέθη και χρώματα της βασικής οργανικής ρευστής φόρμας σημειώνοντας επιτυχία διαχρονική, μια και θεωρείται ένα από τα πλέον μοντέρνα μα και τόσο κλασικά, διάσημα σύμβολα του Σκανδιναβικού design. 



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Facebook

a r c h i t e c t u r e a r t i n t e r i o r f a s h i o n d e s i g n c u l t u r e

Από το Blogger.

Translate

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

My Blog List

Copyright © 2015 • eatmore