Empire State Bulding_σπανιες φωτογραφιες απο το εργοταξιο μιας ιστορικης υπερκατασκευης




20150505

1929-1931..καταμεσής της παγκόσμιας "Μεγάλης Ύφεσης" στην Νέα Υόρκη παίρνει σάρκα και οστά ένα σπουδαίο αρχιτεκτονικό εγχείρημα, η κατασκευή του ψηλότερου ουρανοξύστη στον κόσμο, έως εκείνη τη χρονική στιγμή. Οι φωτογραφίες της εποχής από το ιστορικό αυτό εργοτάξιο, αναμφίβολα μας αφήνουν μια γεύση ελαφρώς νοσταλγική για τις μεγάλες εκείνες προκλήσεις, σε μία άλλη εποχή που μας είχε συνηθίσει στα ιλιγγιώδη ύψη των υπερκατασκευών.




Είναι 13 Σεπτεμβρίου 1930 και ο Carl Russell χαιρετά τουσ υνάδελφους του από μια σκαλωσιά στον 88ο όροφο του υπό κατασκευή Empire State Building. Για την πραγματοποίηση αυτής της λήψης ο φωτογράφος, ο οποίος φυσικά και δεν είναι συνηθισμένος να δουλεύει σε τέτοια ύψη, κινδύνεψε για τη ζωή του προκειμένου να αποκτήσει την πολυπόθητη φωτογραφία. Σήμερα το ύψος του art deco ουρανοξύστη, τη μελέτη του οποίου πραγματοποίησε το αρχιτεκτονικό γραφείο Lamb & Harmon, φτάνει συνολικά στα 443 μέτρα (συμπεριλαμβανομένης και της εγκατεστημένης στην οροφή κεραίας, οροφή η οποία ορίζεται στα 381 μέτρα) και αποτελείται από 103 ορόφους, 86 από τους οποίους φιλοξενούν κατοικίες.







1929-1931 η περίοδος κατασκευής του Empire State Building. Για την ακρίβεια στις 24 Σεπτεμβρίου του 1929 ξεκινά η λειτουργία του εργοταξίου κατασκευής του ουρανοξύστη εκείνου που για αρκετά χρόνια υπήρξε ο ψηλότερος του κόσμου. Έπειτα από την ολοκλήρωση των εργασιών κατεδάφισης του κτιρίου που προϋπήρχε ήδη στο οικόπεδο και την κατασκευή του μεταλλικού σκελετού του Empire State Building, ο οποίος και ολοκληρώθηκε μόλις σε 23 εβδομάδες, οι εργασίες συνέχισαν με ρυθμούς φρενήρεις, καθώς κατασκεύαζαν 4 ορόφους την εβδομάδα.















Για την κατασκευή του ουρανοξύστη απασχολήθηκαν 3400 εργάτες, κυρίως μετανάστες από την Ευρώπη (στην πλειοψηφία τους Ιταλοί και Ιρλανδοί) μαζί με αρκετούς Καναδέζους ιθαγενείς Mohawk, προερχόμενους από την περιοχή Kahnawake κοντά στο Μόντρεαλ. Στη λήψη διακρίνεται ένας εργάτης του Empire, ενώ στο βάθος και δεξιά της φωτογραφίας φαίνεται καθαρά το αντίπαλο δέος του Empire State Building, το Chrysler Building δηλαδή, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε το 1930. 



Οι εργάτες ιθαγενείς Mohawk πέρα από την εντυπωσιακή δεξιοτεχνία τους στις σιδηροκατασκευές, επιδείκνυαν και μια τεράστια ικανότητα στην εργασία σε μεγάλα ύψη. Από το 1886 ακόμα, αρκετοί από αυτούς είχαν ήδη συμμετάσχει στην κατασκευή της μεταλλικής γέφυρας του ποταμού St. Lawrence, στα πάτρια τους. 
Το 1916, αρκετές οικογένειες των ιθαγενών Mohawk μετακομίζουν μόνιμα στην Νέα Υόρκη, ώστε να γλιτώσουν οι εργάτες την ταλαιπωρία και το επιπλέον κόστος της καθημερινής μετακίνησης. Ακόμη και σήμερα εργάτες αυτής της καταγωγής απασχολούνται στον κατασκευαστικό νεοϋορκέζικο τομέα των ουρανοξυστών . 
"Αρκετοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως εμάς τους Mohawk μας χαρακτηρίζει μια έμφυτη, ιδιαιτέρως ανεπτυγμένη αντίσταση στον φόβο του ύψους. Αυτό όμως είναι λάθος, καθώς και εμείς, το ίδιο ανήμποροι αισθανόμαστε απέναντι στον ίλιγγο που τα τεράστια ύψη προκαλούν..η διαφορά είναι πως γνωρίζουμε πώς να διαχειριστούμε αποτελεσματικά αυτή μας την υψοφοβία" (Kyle Karonhiaktatie Beauvais, εργάτης Mohawk, 2002). 





Μοιραία, το Empire State Building προσελκύει ένα σωρό δημοσιογράφους και φωτογράφους. "Τρόμος απόλυτος κυριεύει τους περαστικούς αντικρίζοντας τους εναερίτες υαλοκαθαριστές εκατοντάδες μέτρα από την γή, με χαμόγελο παρόλαυτα να εκτελούν την εργασία τους, στον πιο ψηλό ουρανοξύστη του κόσμου", γράφει χαρακτηριστικά μια εφημερίδα της εποχής. 







29 Σεπτεμβρίου 1930_εργάτης του Empire State Building εν ώρα διαλείμματος. 













Ο ουρανοξύστης εγκαινιάστηκε τον Μάιο του 1931, μία διετία μετά την κατάρρευση του χρηματιστηρίου και το κραχ της Wall Street, σε ένα περιβάλλον πλήρης οικονομικής ύφεσης. Τα περισσότερα από τα προσφερόμενα γραφεία προς μίσθωση παρέμειναν ανοίκιαστα, και εξαιτίας αυτού του γεγονότος το Empire State Building δεν άργησε να μετονομαστεί σε "Empty" State Building, δηλαδή σε ένα άδειο και έρημο ακριβώς ουρανοξύστη. Ενδεικτικό της ελάχιστης ζήτησης των χώρων προς ενοικίαση του Empire, τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, είναι το γεγονός πως τα έσοδα που προέκυψαν από το προσβάσιμο στο κοινό παρατηρητήριο στο δώμα του κτιρίου, ήταν ίσα με τα έσοδα των χώρων που κατόρθωσαν να νοικιαστούν εκείνη τη χρονιά. 








Αρκετοί εργάτες ζεσταίνουν ψωμί και ετοιμάζουν τον καφέ του μεσημεριανού τους γεύματος στους φορητούς φούρνους μεγάλων υψομέτρων που χρησιμοποιούν για τις μεταλλικές συγκολλήσεις του σκελετού του ουρανοξύστη. 
Ένα Ζέππελιν εν πτήση αιωρείται ακριβώς πάνω από το Empire. Ο πύργος από μεταλλικό σκελετό που βρίσκεται στην απόληξη του δώματος προοριζόταν, τουλάχιστον στα σχέδια της αρχικής μελέτης, ως χώρος στάσης-στάθμευσης των αερόπλοιων..

..μα έπειτα από μια σειρά ατυχών προσπαθειών να “δέσουν” κάποια Ζέππελιν καθώς και εξαιτίας της απόσυρσης τους από την αγορά λόγο ενός πολύνεκρου θανατηφόρου δυστυχήματος, παραιτήθηκαν σύντομα από την ιδέα της αρχικής χρήσης ως σταθμό αερόπλοιων. Ο μεταλλικός πύργος της απόληξης τελικά, απέκτησε μια διαφορετική διπλή λειτουργία: από την μία εγκαταστάθηκε σε αυτόν ένα αλεξικέραυνο και από την άλλη στην κορυφή του τοποθετήθηκε μια κεραία για τη λήψη ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών προγραμμάτων. 
Είναι 2 Δεκεμβρίου του 1932, και δυο εργάτες ολοκληρώνουν την βάρδια εργασίας τους κάνοντας ένα τσιγάρο πάνω στις εργοταξιακές σκαλωσιές του RCA Building στο Rockefeller Center. Στο βάθος, μέσα στην πηχτή ομίχλη και ανάμεσα τους, διακρίνεται ο νέο ανεγερθείς ουρανοξύστης Empire State Building.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Facebook

a r c h i t e c t u r e a r t i n t e r i o r f a s h i o n d e s i g n c u l t u r e

Από το Blogger.

Translate

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

My Blog List

Copyright © 2015 • eatmore