η πραγματικη Frida Kahlo




20150426


Η ζωή της διασημότερης μεξικανής ζωγράφου, της Frida Kahlo, καθορίστηκε πλήρως από την αρρώστια της (βαρύ περιστατικό πολιομυελίτιδας που πέρασε στα έξι της χρόνια) και ένα πολύ σοβαρό αυτοκινητιστικό ατύχημα το οποίο την ανάγκασε να υποστεί μία σειρά από επίπονες χειρουργικές επεμβάσεις. Το σημαδεμένο βαριά κορμί της και ο απόλυτα διαρκής πόνος που βίωνε η Frida, κυριάρχησαν στο σύνολο της ζωής και αποτέλεσαν θέμα κεντρικό στη τέχνη της. Συχνά στους πίνακές της πρωταγωνιστεί ο πόνος, κυρίως ο σωματοποιημένος. Πόνος βαθύς, ο οποίος δεν αποδίδεται με τρόπο τραγικό μα αντίθετα με ένα τρόπο τολμηρά ευχάριστο, κυρίως εξαιτίας των ζωντανών και όλο φως χρωμάτων που κατά κόρον χρησιμοποιεί. Ηρωικά μα και δημιουργικά κατόρ9ωσε να αντιμετωπίσει την καθήλωση του κορμιού της και την ψυχικό κατάπτωση, αντιτάσσοντας τη δύναμη του μυαλού της και την αστείρευτη δημιουργικότητά της, μετατρέποντας τις ατελείωτες ώρες ακινησίας σε ένα κρεβάτι και την σωματική ανημποριά σε μια σπουδαία καλλιτεχνική ευκαιρία. Διψώντας απόλυτα για τη ζωή, μετασχημάτισε τον σωματικό πόνο σε τέχνη. Με γραφή υπέρ και σουρεαλιστική, η οποία φορές-φορές γινόταν και βαθιά συμβολική, δημιούργησε έργα ονειρικά, που όμως πιστά αποτύπωναν την δική της πραγματικότητα. 
Η ερωτική της ζωή δεν υπήρξε λιγότερο ταραχώδης, μια και η Kahlo έζησε ένα απόλυτα θυελλώδη έρωτα με τον Diego Rivera, σημαντικό μεξικανό τοιχογράφο. Μια έντονα καρμική σχέση αυτή η δική τους, καθώς πιστά καλλιτεχνικές φύσεις και οι δυό, μοιράζονταν εκτός από την απόλυτη αγάπη για την τέχνη, και κοινά πολιτικά ιδεώδη. Δύο επαναστατικά και ελεύθερα πνεύματα, που επιθυμούσαν τόσο πολύ να αλλάξουν τον κόσμο, και δεν δίσταζαν διαρκώς να προκαλούν των καθωσπρεπισμό ενώ πεισματικά αρνούνταν υποκριτικά να ακολουθήσουν κάθε σύμβαση κοινωνική. Παρόλο που εκείνος διαρκώς την απατούσε, εκείνη πληγωμένη και γεμάτη θυμό μα και αδύναμη να τον χωρίσει, από κάποιο σημείο και έπειτα άρχισε να τον πληρώνει με το ίδιο ακριβώς νόμισμα, αποκτώντας επίσης πολυάριθμους εραστές. Παρόλαυτα, η μη σαρκική πίστη του ενός στον άλλο, δεν τους εμπόδισε να παντρευτούν δύο φορές, ενώ παραμείναν μαζί μέχρι το τέλος της ζωής τους, παρά τις διαρκείς κρίσεις στην θρυλική τους σχέση. 

Το μοναδικό βίντεο-ντοκουμέντο με προσωπικές της στιγμές που ακολουθεί, προέρχεται από ένα αφιέρωμα του ισπανικού History Channel και αποτελεί υλικό σπάνιο, αφού η ίδια η θρυλική Frida πρωταγωνιστεί.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Facebook

a r c h i t e c t u r e a r t i n t e r i o r f a s h i o n d e s i g n c u l t u r e

Από το Blogger.

Translate

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

My Blog List

Copyright © 2015 • eatmore