3D απεικονιση του Πυργου του Eiffel




20150524



31 Μαρτίου του 1889 εγκαινιάζεται στο Παρίσι ο Πύργος του Eiffel, του Γάλλου μηχανικού Alexandre Gustave Eiffel (1823 - 1923). Οι εργασίες ανέγερσης του εντυπωσιακού μεταλλικού οικοδομήματος διήρκεσαν περίπου 21 μήνες. Το αδιαμφισβήτητο σύμβολο της γαλλικής κουλτούρας αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα μιας νέας μνημειακής αρχιτεκτονικής, η οποία εγκωμιάζει το παρόν και προμηνύει το μέλλον.

Διπλή η αφορμή κατασκευής του: αφενός η πραγματοποίηση της Διεθνής Εμπορικής Έκθεσης του 1889 στο παριζιάνικο πάρκο Champ de Mars (κατασκευάστηκε ως μεγαλόπρεπη επίσημη είσοδος της έκθεσης), αφετέρου η ιστορική επέτειος των εκατό χρόνων από την Γαλλική Επανάσταση. Άμα τη εμφανίσει στο παριζιάνικο skyline προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κατοίκων μα και τη δυσαρέσκεια των διανοούμενων Γάλλων της εποχής. Για το λόγο αυτό, ο μεταλλικός πύργος μετά την λήξη της Παγκόσμιας Έκθεσης της γαλλικής πρωτεύουσας απειλήθηκε με κατεδάφιση. Τελικά τα σχέδια κατεδάφισης του ακυρώθηκαν και ο πύργος του Eiffel σώθηκε, μια και αποδείχθηκε χρησιμότατος στο γαλλικό στρατό, ο όποιος και τον χρησιμοποίησε προκειμένου να εγκαταστήσει στο δώμα του κεραία μετάδοσης των ασύρματων στρατιωτικών δικτύων επικοινωνίας τα χρόνια των δύο Παγκόσμιων Πολέμων που ακολούθησαν. 

Το ιστορικό κτίριο είναι μία από τις πιο αναγνωρισμένες κατασκευαστικές δομές στον κόσμο όλο. Έχει ύψος 317 μέτρα (συμπεριλαμβανομένης της εγκατεστημένης κεραίας στην απόληξη του) και ζυγίζει συνολικά 10000 τόνους. Από τις πρώτες περιπτώσεις στην ιστορία της αρχιτεκτονικής που χρησιμοποιείται αποκλειστικά το μέταλλο ως δομικό στοιχείο για την ανέγερση μιας κτιριακής κατασκευής, το δυσθεώρητο ύψος της οποίας θα ήταν αδύνατο να επιτευχθεί με τη χρήση των παραδοσιακών υλικών κατασκευής. Το ύψος του μάλιστα διαρκώς διαφοροποιείται, εώς και 15 εκατοστά, σε συνάρτηση με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, ενώ συχνά αποκλίνει μέχρι και 12 εκατοστά όταν φυσούν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή. H εμβληματική του φιγούρα μπόρεσε να πραγματοποιηθεί χάρη στη σχολαστική εκπόνηση των στατικών υπολογισμών για την αντιμετώπιση των πλευρικών ωθήσεων του ανέμου. Τις μέρες μάλιστα που η ατμόσφαιρα είναι καθαρή και δεν έχει ομίχλη, ο πύργος είναι ορατός, έτσι όπως δεσποτικά στέκεται, από απόσταση μέχρι και 65 χιλιομέτρων. 

Ο Πύργος του Eiffel μοιραία αποτελεί το αδιαμφισβήτητο σύμβολο του αιώνα της βιομηχανικής και τεχνολογικής επανάστασης. Η επίτευξη ανέγερσης του συνέβαλλε στην εξέλιξη που σημειώθηκε τα χρόνια εκείνα στις διάφορες επιστήμες, όπως αυτή της εφαρμοσμένης μηχανικής και της αεροδυναμικής. Επίσης, έδωσε σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη του κατασκευαστικού τομέα και ιδιαίτερα στην υπερκατασκευή ουρανοξυστών, η πραγματοποίηση των οποίων συνέβαλλε καθορίστηκα στην αναδιαμόρφωση και στον εμπλουτισμό των αστικών τοπίων της βιομηχανικής εποχής.


*βίντεο τρισδιάστατης απεικόνιση του Πύργου του Eiffel, βασισμένο σε ποικίλα ιστορικά αρχεία, όπως αρχειακά έγγραφα, αρχιτεκτονικά σχέδια και γαλλικούς χάρτες εποχής.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Facebook

a r c h i t e c t u r e a r t i n t e r i o r f a s h i o n d e s i g n c u l t u r e

Από το Blogger.

Translate

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

My Blog List

Copyright © 2015 • eatmore