Μιλανο πολη φαντασμα*MilaNobody




20150521


Μα που εξαφανίστηκαν τόσοι μιλανέζοι? 

Piazza Duomo, Piazza Castello, corso Como, ο σιδηροδρομικός σταθμός Stazione Centrale..σπουδαία μιλανέζικα μνημεία, τοπόσημα μια πόλης σύγχρονης, ολοζώντανης, κοσμοπολίτικής που σφύζει από ζωή..ναι..μα που πήγαν όλοι όμως?! 


Μια εξωπραγματική καταγραφή ενός πρωτόγνωρα απόκοσμου, παντελώς έρημου Μιλάνου. Μια πλήρως άδεια, εκκενωμένη πόλη φάντασμα εμφανίζεται στο συναρπαστικά πρωτότυπο βίντεο του Daniele Piras. Ο τελευταίος θέλησε να δημιουργήσει ένα βίντεο ξεχωριστό, αποτυπώνοντας τη ζωή μιας αυστηρά χαοτικής και φρενήρης μητρόπολης, από μια νέα, άλλη, ξεχωριστή σχεδόν σουρεαλιστική οπτική ματιά, η οποία επικεντρώνεται κυρίως στην ανάδειξη των δύο πρωταρχικών δομικών στοιχείων που προσδιορίζουν καθοριστικά το αστικό περιβάλλον. Τα σκηνογραφικά αυτά δύο συνθετικά στοιχεία που κυριαρχούν στην καθημερινότητα μας, δεν είναι άλλα από τον ουρανό και την αρχιτεκτονική της πόλης στις άπειρες εκφάνσεις τους. 

«Αφαιρώντας από το βίντεο μου κάθε ίχνος ανθρώπινης φυσικής παρουσίας δίνω ζωή και ένταση στους τόπους που αρχιτεκτονικά συνθέτουν την πόλη, χρήζοντας πρωταγωνιστές τους αστικούς χώρους και τους ορίζοντες τους μιλανέζικους», υποστηρίζει ο κινηματογραφιστής Daniele Piras, γέννημα Πιεμοντέζος μα θρέμμα Μιλανέζος. 

Η πενθήμερη βιντεοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Φεβρουάριο, απογευματινές και βραδινές κυρίως ώρες, εκεί, λίγο πριν-μετά την δύση του ηλίου. Επιλέχθηκαν σημεία της πόλης με έντονο μνημειακό χαρακτήρα, σπουδαία τοπόσημα της πρωτεύουσας της Λομβαρδίας, όπως η Σκάλα του Μιλάνου, ο καθεδρικός Ναός του Duomo και η αντίστοιχη περίφημη πλατεία του, η περιοχή Navigli, η porta Ticinese ή το palazzo Marino. Στο ολιγόλεπτο βίντεο πρωταγωνιστούν επίσης και μέρη λιγότερο τουριστικά, κυρίως κτιριακές υποδομές μεταφορών,  όπως οι σιδηροδρομικοί σταθμοί Stazione Centrale και Garibaldi ή ακόμα και οι διάφορες στάσεις των τεσσάρων γραμμών του μιλανέζικου μετρό. 

..Πως όμως κατόρθωσε ο Daniele Piras να εξασφαλίσει βίντεολήψεις άδειων δημόσιων χώρων που καθημερινά πλημμυρίζουν από κόσμο? Το μεγάλο του μυστικό  συνίσταται στη χρήση μιας αρκετά απλής τεχνικής..αφού ολοκλήρωσε τα εξωτερικά γυρίσματα, καταγράφοντας γωνιές της πόλης που σφύζουν από ζωή, στη συνέχεια και με την άνεση του στο στούντιο, φρόντισε να διαγράψει από κάθε βίντεο-καρέ τις ανθρώπινες παρουσίες μία προς μία, με τη βοήθεια κατάλληλων προγραμμάτων επεξεργασίας της εικόνας. Μια σχολαστική και χρονοβόρα διαδικασία, η οποία επιβάλλει μπόλικη λεπτομερή εργασία, μια και κάθε μοναδική τοποθεσία που εμφανίζεται στο βίντεο, απαρτίζεται τουλάχιστον από 150 φωτογραφικά καρέ (η διάρκεια του βίντεο είναι 2:15 μόλις λεπτά, δηλαδή συνολικά αποτελείται από 3.375 τηλεκαρέ). Η πραγματική δυσκολία του εγχειρήματος εντοπίζεται στην προσεκτική και λεπτομερή διαδικασία της αφαίρεσης κάθε ανθρώπινης σιλουέτας. Εφτά ολόκληρες εβδομάδες επεξεργασίας απαιτήθηκαν στο στούντιο, έπειτα από την πενθήμερη βιντεολήψη, προκειμένου να απομακρυνθούν οι φυσικές παρουσίες ώστε να φτάσει τελικά ο Daniele Piras στο ποθητό, τελικό αποτέλεσμα του “MilaNobody".


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Facebook

a r c h i t e c t u r e a r t i n t e r i o r f a s h i o n d e s i g n c u l t u r e

Από το Blogger.

Translate

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

My Blog List

Copyright © 2015 • eatmore