ανεκδοτο φωτογραφικο υλικο απο τον David Douglas Duncan*This is Picasso




20150609

Πριν δέκα περίπου μέρες παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο φιλότεχνο κοινό ανέκδοτες φωτογραφίες του Pablo Ruiz y Picasso στα πλαίσια της έκθεσης This is Picasso, η οποία φιλοξενείται στο Park Hotel Villa Ariston της ιταλικής πόλης Lucca και θα διαρκέσει έως τις 12 Σεπτεμβρίου 2015. Πρόκειται για μοναδικές λήψεις του φωτογράφου David Douglas Duncan, τραβηγμένες στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’50, περίοδο κατά την οποία ο κυβιστής Ισπανός ζωγράφος και γλύπτης ζούσε στην Γαλλία. Το πρωτότυπο αυτό φωτογραφικό υλικό προέρχεται από την εικαστική δωρεά που πραγματοποίησε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο στην ιταλική πόλη Camaiore, ο 99 ετών σήμερα φωτογράφος.


Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες αβίαστα μαρτυρούν τη δυνατή φιλία που έδενε τους δύο άντρες. Εύκολα άλλωστε διαπιστώνεται, στην ειλικρινή αποτύπωση των τόσο προσωπικών και ιδιαίτερων στιγμών της καθημερινότητας του Picasso, η οικειότητα και η εμπιστοσύνη που μεταξύ τους είχε αναπτυχθεί.


Και να πως ο φωτογράφος περιγράφει την πρώτη του συνάντηση με τον Pablo Picasso. «Ήταν το 1957, όταν βρέθηκα στο La Californie, το τεράστιο σπίτι-εργαστήριο που διατηρούσε ο Picasso κοντά στις Κάννες. Με υποδέχτηκε θερμά η δεύτερη σύζυγος του , Jacqueline Roque, ντυμένη στα μαύρα από την κορυφή μέχρι τα νύχια. Έμεινα έκπληκτος από το πόσο νέα ηλικιακά ήταν. Παρουσιάστηκα στο κατώφλι του σπιτιού δηλώνοντας φίλος αδελφικός του επίσης συνάδελφου φωτογράφου Capa, εκφράζοντας παράλληλα τον τεράστιο σεβασμό μου για τον μαέστρο Picasso καθώς και την άκρατη επιθυμία μου να τον γνωρίσω. Η Jacqueline με πήρε από το χέρι και με οδήγησε στον επάνω όροφο, όπου βρισκόταν αυτός, ο κυριότερος Ισπανός εκπρόσωπος της τέχνης του 20ού αιώνα, γυμνός, μέσα σε μία μπανιέρα, καθώς εκείνη την ώρα έπαιρνε το μπάνιο του. Διστακτικά του ζήτησα την άδεια να αποθανατίσω με την φωτογραφική μου μηχανή αυτήν την τόσο προσωπική του στιγμή και εκείνος..συμφώνησε! Αυτή ήταν και η πρώτη μας φωτογραφία».





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Facebook

a r c h i t e c t u r e a r t i n t e r i o r f a s h i o n d e s i g n c u l t u r e

Από το Blogger.

Translate

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

My Blog List

Copyright © 2015 • eatmore