video απο τις προσφατες εργασιες αποκαταστασης της Νικης της Σαμοθρακης




20150510

Δεν πάει πολύς καιρός που το περίφημο άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης, έπειτα από την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασής του, επέστρεψε στο βάθρο του στο Λούβρο, . Αναμφίβολα πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα του μουσείου, ένα αριστούργημα της αρχαίας ελληνικής τέχνης στη δημοφηλία του οποίου οφείλεται σημαντικό μέρος της μεγάλης επισκεψιμότητας του.

Το ελληνιστικό γλυπτό της φτερωτής θεάς, άγνωστου καλλιτέχνη, σκαλισμένο σε ολόλευκο παριανό μάρμαρο, φιλοτεχνήθηκε περίπου τον 2ο π.Χ. αιώνα.

Το άγαλμα της θεάς Νίκης ήρθε στο φώς έπειτα από αρχαιολογικές ανασκαφές που πραγματοποίησε ο Γάλλος διπλωμάτης Charles Champoiseau, το 1863, στο υπό οθωμανική κατοχή νησί της Σαμοθράκης. Από το 1884, το επιβλητικό γλυπτό εκτίθεται σε θέση περίοπτη στο Μουσείο του Λούβρου.

Για την μεθοδική και επιστημονική αποκατάσταση του χρειάστηκαν δέκα μήνες εντατικής δουλειάς στα εργαστήρια συντήρησης του μουσείου. Το απαραίτητο χρηματικό ποσό για την επίτευξη της αποκατάστασης ανήλθε στα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ. 

Στο βίντεο καταγράφεται μέρος των εργασιών από τις διάφορες φάσεις συντήρησης του εντυπωσιακού γλυπτού, όπως π.χ. ο μηχανικός και ο χημικός αισθητικός καθαρισμός του διαβρωμένου επιφανειακά μαρμάρου. Επιπλέον, εκτελέστηκαν εργασίες εξυγίανσης του αγάλματος, αντικαθιστώντας τα παλιά βλαπτικά υλικά και κονιάματα σφράγισης με νέα ανθεκτικότερα.






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Facebook

a r c h i t e c t u r e a r t i n t e r i o r f a s h i o n d e s i g n c u l t u r e

Από το Blogger.

Translate

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

My Blog List

Copyright © 2015 • eatmore