το σουαρε του σουρεαλισμου*Salvador Dali




20150626



Ένα από τα πιο ιδιαίτερα καλλιτεχνικά σουαρέ, καταγεγραμμένο σε κάμερα, υπήρξε το δείπνο που παρέθεσε ο μέγας σουρεαλιστής της τέχνης Salvador Dali, το 1941, στο ξενοδοχείο Del Monte στο Monterey της Καλιφόρνια. 


Ως γνήσια ευφάνταστος οικοδεσπότης ο Dali, σκηνοθέτησε με απόλυτη μαεστρία το θεματικό δείπνο με τίτλο «Νύχτα στο σουρεαλιστικό δάσος» χρησιμοποιώντας καλεσμένους, διακόσμηση και έπιπλα κάθε άλλο παρά συμβατικά. Ζώα της άγριας φύσης όπως λιοντάρια, πίθηκοι και βατράχια έδωσαν επίσης το παρόν τη βραδιά εκείνη, ενώ κυκλοφορούσαν ελεύθερα ανάμεσα στους καλεσμένους της εκδήλωσης, διαμορφώνοντας καθοριστικά το ονειρικό σκηνικό του δείπνου και συντελώντας στον γνήσιο κλίμα παροξυσμού που ο Dali επεδίωκε να δημιουργήσει, και που τόσο πολύ διασκέδαζε τους πουριτανούς Αμερικάνους της εποχής εκείνης.

Σκοπός της οργάνωσης της αξέχαστης αυτής βραδιάς ήταν η συλλογή χρημάτων προκειμένου να στηριχτούν οικονομικά οι αυτοεξόριστοι Ευρωπαίοι καλλιτέχνες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Γηραιά Ήπειρο κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Facebook

a r c h i t e c t u r e a r t i n t e r i o r f a s h i o n d e s i g n c u l t u r e

Από το Blogger.

Translate

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

My Blog List

Copyright © 2015 • eatmore